5 ankerpunten in verhaal veranderende Zwarte Piet

Nee, dit is geen overzicht met een mening. Het is een overzicht van kantelmomenten waarin scenarioschrijver Ajé Boschhuizen (NTR Sinterklaasjournaal) de positie van Zwarte Piet in het Sinterklaasverhaal probeert te veranderen. Van Zwarte Piet, via Regenboogpieten naar roetveeg- en witte Pieten.

1: Regenboogpieten

Wanneer

Sinterklaasjournaal en intocht Middelburg 2006

 

Verhaallijn

Onderweg naar Nederland vaart de stoomboot, per ongeluk, door een regenboog. Als gevolg daarvan veranderen Zwarte Pieten in gekleurde Pieten.

 

Beoogd effect?

Alhoewel het niet bevestigd is, werd er in 2006 gestart met het veranderen van de traditionele zwarte kleur van Piet. Overigens met heftige reacties. Eindredacteur Boschhuizen: ‘Ik zie woorden die ik niet eens durf te citeren. Er wordt bedreigd, beledigd, mensen worden aangevallen.'


2: Hulp (Witte) Pieten

Wanneer

Sinterklaasjournaal 2014

 

Verhaallijn

De burgemeester van Gouda leidde Pieten op, omdat de originele Zwarte Pieten mogelijk niet aan zouden komen. Samen met Opa Piet ging de Goudse ambtenaar Jan Salie pieten trainen. Jan Salie trok een Pietenpak aan en was zodoende een witte piet. In de training deden ook clownspieten mee. Met witte schmink en een rode neus.

 

Beoogd effect?

'We hebben het wel gehad met die Nederlandse gezelligheid'  sprak de hoofdpiet. Om ook met de kijkers te delen: 'Nederland heeft nu zijn eigen pieten én eigen pieten eerst.'

Het Sinterklaasjournaal laat expliciet weten dat het de discussie over gelaatskleur heeft gehoord en stelt daar tegenover dat witte pieten een reactie zijn van het wegblijven van de nurkse Zwarte Pieten uit Spanje. Of zoals de hoofdpiet opmerkte:  "Er is al genoeg gezegd over deze hele pietenkwestie"


3: Zwarte Sint

Wanneer

Sinterklaasjournaal 2014

 

Verhaallijn

Sinterklaas is moe en ziet dat Opa Piet dezelfde taken doet. Opa Piet krijgt een Sinterklaaskostuum en verschijnt met Sinterklaas als hulp.

 

Beoogd effect?

Boschhuizen over zijn zwarte Sint (NRC): „Piet wordt hiermee gelijkgesteld aan Sinterklaas.”


4. Roetveeg Piet

Wanneer

Sinterklaasjournaal en Intocht 2014

 

Verhaallijn

De (witte) pieten in opleiding moeten in Gouda door een schoorsteen. Eenmaal door de schoorsteen hebben de 'Pieten in Opleiding' roetvegen gekregen.

 

Beoogd effect?
De (her) introductie van de les dat zwarte piet zwart is vanwege de gang door de schoorsteen.


5. Hunebedsteen in ring

Wanneer

Sinterklaasjournaal en Intocht 2015

 

Verhaallijn

In het Drentse Meppel arriveert de stoomboot en tegelijk wordt er een 'brand' in de toren geblust door de huispiet. Als beloning ontvangt hij een magische 'hunebedsteen', waarmee (na drie keer kloppen) deuren open gaan. Sommige pieten blijken ook geen zin meer te hebben in die smerige, benauwde ingang. De schoorsteen is ,,ouderwets.’’ Sinterklaas geeft de pieten een ring met een hunebedsteen en zegt: "Elke piet mag zelf weten hoe hij het huis binnen gaat."

 

Beoogd effect?

Het maakt Sinterklaas niet uit hoe iedere piet naar binnengaat. Door de schoorsteen (al dan niet met roetvegen of met een donker gezicht), of gewoon door de voordeur. Daarmee is 'de deur open gezet' voor witte pieten.


Reactie schrijven

Commentaren: 0