Over Rumspringa. En haar betekenis.

Rumspringa is de periode wanneer (ongeveer) 16 -22 jarige orthodox gelovige Amishjongeren uit Amerika en Canada het vertrouwde en bekende huis en haard verlaten, om een andere kant van het leven te leren kennen. Ze verlaten het relatief veilige platteland om de grote steden te ontdekken. Populair gezegd: deze adolescenten verlaten een tijdje de comfort zone.


Inspiratiebron

De betekenis van Rumspringa is 'in het rond springen' en kan een heuse cultuurshock zijn. Tijdens Rumspringa reflecteren de Amishjongeren op hun achtergrond, wat ze belangrijk vinden en wat ze ten diepste willen. Daarbij gaat het om identiteit en persoonlijkheid.


Voor Rumspringa Communicatie een inspiratiebron om je jouw eigen verhaal te laten ontdekken en zo het verschil te maken.

Drie keer Rumspringa!

In de praktijk

Wat kan Rumspringa Communicatie voor jouw organisatie, bedrijf of idee betekenen?

Reuring

Zoekt u een nieuw publiek voor een mooie idee of een sterk verhaal. Niet tevreden over een product, loopt het even niet? Rumspringa zorgt voor reuring en is het misschien daarmee het laatste steuntje in de rug om naar buiten te gaan.


Samenwerking

Netwerken zijn steeds belangrijker. Rumspringa gaat uit van lerende organisaties, die uiteindelijk op eigen benen kunnen staan. Daarbij zijn omgevingsgerichtheid, contact en borging noodzakelijk voor het bouwen van netwerk.


Creativiteit

Rumspringa kijkt kritisch. Als basisvoorwaarde voor creativiteit. Wie stil blijft staan bij oude gebruiken, komt niet in beweging. Door gebruik te maken van een niet voor de hand liggende aanpak, ontstaan verrassende ideeën. Die toch vertrouwd en eigen overkomen. Dat is de basis van effectief communiceren.


Meer Rumspringa?

  • In de documentaire 'Devil's Playground' uit 2002 volgt regisseur Lucy Walker een aantal Amishtieners tijdens hun Rumspringaperiode.
  • De serie 'Breaking Amish' op TLC gaat over vijf Amishjongeren die naar New York (en later Los Angeles) gaan. Wat gebeurt er als je in traditionele kleding op Times Square staat?
  • Het Australische Walkabout (Rumspringa bij Aboriginals) is een belangrijke verhaallijn in 'Australia' uit 2008, met Nicole Kidman en Hugh Jackman.

Deel deze gegevens met je vrienden